zaterdag 1 februari 2014

Pressure



‘Als ik dit voor elkaar krijg dan krijg ik misschien die baan.’, ‘Als ik deze cursus volg dan krijg ik misschien die promotie.’, ‘Als  ik me nu helemaal aanpas aan hun levensstijl dan worden zij misschien mijn vrienden. Nah, ik doe het toch maar niet. Het kost me te veel energie. Dadelijk heb ik nog een burn-out te pakken.’ 
Presteren, wat een enorme druk kan dit opleveren. Onze toekomst, relaties of vriendschappen kunnen onder druk komen te staan. Presteren is goed, mits de offers die we moeten brengen dragelijk en het waard zijn.
Dat zet aan tot denken. Wat doen wij vaak onze kinderen aan? Ze moeten presteren, willen ze goed meedraaien in de maatschappij. Wij vinden de druk al hoog. Laat staan onze kinderen.  Hoe ver moeten we gaan met pushen? 
Aan de ouders de taak om te zorgen dat de druk niet te hoog wordt. De kinderen hebben de gelegenheid nodig te ontdekken wie ze zijn, om zich te ontplooien op meerdere gebieden of gewoon te genieten van het leven.

Wie kent ze niet? De kindsterretjes. Ze komen ineens terecht in de volwassen wereld en al hun verleidingen. Of kinderen die maar moeten presteren van hun ouders. Iedereen kent wel  zo'n iemand.  ‘Die was goed in dat, weet je nog? Die moest toch altijd meedoen aan wedstrijden enzo? Nou hij kon de druk niet meer aan en heef toen hij op de middelbare school zat zelfmoord gepleegd.’. We moeten dus goed opletten en naar ze luisteren. Daar zijn ouders voor. We horen ze geleidelijk voor te bereiden op de volwassen wereld .
Is het dan niet logisch dat kindsterretjes naarmate ze ouder worden helemaal doorslaan? Rare dingen gaan doen?  ‘Maar ze hebben een voorbeeldfunctie.’  Kinderen? Volwassenen ja, kinderen nee. Zij moeten leren van ons. Wij zijn hun voorbeeld.

Pas op met druk. Voordat we het in de gaten hebben, kookt het over.
 
Wees lief voor elkaar.
Liefs,
Nelleke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten